Kan vi lita på vårat Sverige?

Det har snöat sen urminnes tider. Det snöade redan innan man byggde tågrälsar och tåg. Idag är det 2010, fortfarande kan man inte få tågen att gå som de ska när snön kommer i en aning större mängder. I England delades det ut matlådor och sängplatser till de resenärer som "fastnat", i Sverige ropades det ut försening efter försening på tågcentralerna, och det var knappt så man fick pengarna tillbaka för biljetterna.


Det här askmolnet har drabbat flygtrafiken så hårt att det sägs vara den värsta trafikstörningen sen Andra världskriget.
En vulkan på Island får utbrott - skickar ut ett askmoln som drabbar hela Europa. Ja, det var ju inte så mycket att göra åt, man kan ju inte lägga ett lock på vulkanen och vänta på att det slutar stormkoka. Turister och arbetare fastnar överallt i världen, familjer i thailand, äventyrare i Egypten och turister i Frankrike, alla satt de fast. Flygbolagen och SAS sa ju, att det ändå inte är så himlans katastrofalt - det finns ju datorer och internet.

Ja, men hur bra känns det att sitta i Turkiet och jobba på en lånad dator? Eller på sin egen dator, som man kopplar upp sig på internet med så man får en fet, svidande faktura när man kommer hem? Jättekul. Hur bra känns det att sitta och stressjobba när man vet att man sitter fast i ett dyrt jävla turistland där varje timme kostar en hel del pengar? Jättekul, va? Man vet att man måste betala för ännu en natt på hotellet, ännu en dyr middag för att alla ska bli mätta, hur ska man ha råd, får man något bidrag? Ja, SAS kanske har förlorat 300 miljoner spänn på den här skiten, men SAS är fortfarande ett jätteföretag, privatpersonerna då? Din arbetsgivare tänker dessutom inte skriva upp de här extradagarna som någon semester, utan kommer tvinga dig att kompensera tiden. Det är ju också jättesnällt. SAS har snackat om att ge stöd till de strandsatta resenärerna, i två dagar. Vänta, vänta, stopp. Två dagar? De här stackarna har ju suttit fast sen i torsdags? Det här är den sidan de inte vill prata om. Vissa flygbolag säger att de betalat för allting, mat och sovplats, men så är det ju inte riktigt. Resenärerna har fått betala mycket själva. Kommer de någonsin kompenseras för det här? Nej, det är inte flybolagens fel att det här hände. Det är ju mer än bra att de väljer att inte flyga - en del flygbolag har ju uttalat sig med att "Ja, det finns mycket aska däruppe, men när vi testflög hände ingenting, så vi kör igen" Men IFALL? Ja, jättebra med testflygning, men kör man samma plan flera gånger om, hur ska det bli då? Det är ju då det antagligen går fel.

Även om de inte kan betala för mat och sovrum nu då, kan de väl åtminstone ge alla en summa pengar som ursäkt? Eller nya biljetter? Det har kostat människorna mycket, mycket mer än vad det har kostat dessa jätteföretag. Exporter har ju drabbats, försäljningar av vissa produkter har saktats ner och Afrika mår inte särskilt bra av det här.
VULKANEN FICK UTBROTT ÄN SEN DÅ! Det är som det är och askmolnet har varit svårt, men hur mycket ni än älskar era företag, tänk på dessa strandsatta stackare. Av 4500 flighter så har 3500 ställts in. Ja, nog har det varit spännande allt, men jag tror vi borde lära oss att agera bättre när det sker större händelser. Är inte företagspersonalen på SJ, SAS, Apollo o.s.v. utbildade i katastrofhantering? Har de inte gått kurser? Finns det inte handledning för sånahär händelser?

- Jo, det gör nog det. Men hur längesen var det som de blev avdammade? Kanske är dags nu, börja med delen kallad "Snöskyffling."







Ungdomar i Sverige

Lär er att stava för i helvete ! Jag är ingen svenskalärare, och stavar fel precis som alla andra. Jag tänker inte säga att jag är någon stavningsproffessor eller proffessionell på något som helst sätt. Jag anser bara att vi ungdomar MÅSTE LÄRA OSS STAVA ORDENTLIGT.

Under en svenskalektion i skolan fick vi alla elever ut ett häfte som hade rubriken "Bort med talspråket". Eleverna grupperade sig och började arbeta. Väldigt enkla uppgifter, faktiskt, men några luringar. Medans jag satt där och pluggade för mig själv hör jag hur liksom resten av klassrummet fylls av små röster som tyder på att de inte fattar.

Övning: Ja köpte en tröjja ida, tänkte visa den för dej sen.
Eleverna: Det enda som är fel här är väl ändå tröjja? Eller stavas det så? HALLÅ, vad är det här?!

Jag tänkte bara.. vafan? Ja köpte en tröjja ida, kan visa den för dej sen. Okej, jag vet att många skriver dej idag, till och med i böcker. Ordet sen är också ett sådant ord som det är okej att skriva, istället för sedan. Det var flera liknande meningar på rad och alla var lika lätta som den meningen ovan, men de fattade verkligen inte. När man läser insändare i tidningar, bloggar och skoluppgifter, jag får ju nästan ont i magen! Vad har hänt? Man trodde att unga skulle bli bättre på att stava sen vi kan använda internet, skriva på datorer som rättar åt oss och så vidare, men det verkar som om det blivit tvärtom. De/Dem kan folk inte heller skilja på, vilket ioförsig inte är så konstigt. (Ja, förlåt, jag stavar ioförsig ihop.)

På Msn, ICQ, facebook och liknande kan man ju förstå att folk stavar som de gör. Det ska gå fort och man ska inte behöva lägga manken till särskilt mycket. Att man sedan "drar med sig" detta sätt att skriva på till arbetet och skolan är ju bara absurt. Vi alla börjar likna teenage dirtbag's och vi är slarviga med allt.

Hur kul är det att sitta och läsa en blogg som är byggd på 80% stavfel och 20% ren idioti? - Helt okej kul. Tänk Kissie.
Hur kul är det att sitta och läsa en blogg skriven av någon som försöker vara seriös och skriver om sitt liv, fjortis eller inte, och hela tiden stavar fel, misshandlar grammatiken och vet inte vad styckeindelning är? - Inte lika kul.


Men frågan är ju egentligen, varför stavar folk så jävla dåligt?
Jag hatar inte folk som stavar fel, och jag hatar inte de med dyslexi. Något jag kan störa mig på, är folk som blir sura när man rättar dem. Exempel, en vän ber mig läsa igenom en novell som ska lämnas in till skolan, upptäcker ett stavfel och säger till om det. "MEN OCH, VEM BRYR SIG DÅ, DET BEHÖVER VÄL DU INTE BRY DIG OM, EHH", Nej okej, helvete, förlåt då! Jag påpekar aldrig ett stavfel att retas eller vara allmänt taskig. Jag gillar inte själv stavfel, och jag blir fanimig inte grinig när någon rättar mig. Jag gör det som en vänlig gest. Visst, kanske är det lite pinigt att bli rättad då och då.
Lärare rättar ju våra skoluppgifter, annars hade vi inte kunnat lära oss av våra fel. När jag rättar någon som KONSTANT skriver ordet ändå med e, endå, och egentligen med i, igentligen, så är det ju bra om de får lära sig att någon gång i sitt liv börja stava rätt på de där krångelorden, right?
SLUTA BLI GRINIGA NÄR MAN RÄTTAR!


Det jag tänkte på iallafall, borde inte lärarna märka att elever stavar sämre och sämre? För såhär dåligt kan det då inte alltid ha varit. Man kan väl ändå tänka sig att 18-åringar ska kunna stava till ändå, om de kan köra bil? Finns det ingenting lärarna kan göra?

Wikipedia tar iallafall ställning och har lagt upp en lista på vanliga, svenska stavfel. De vädjar även läsarna att rätta!
"Det här är en lista över vanliga stavfel och andra språkfel som kan dyka upp bland svenska Wikipedias artiklar. Den som vill hjälpa till att rätta dessa kan använda sökfunktionen för att söka efter de felstavade orden och rätta. Bland språkfel ingår stavfel, särskrivningar och annat som inte följer konventionerna på Wikipedia:Språkvård.

Se även WP:Externa hjälpmedel för verktyg som kan underlätta rättning av många likartade språkfel."


Kärnkraft i Sverige

Ca. 50 fucking procent av Sveriges elförsörjning består av KÄRNKRAFT. Hur bra är det då? Vackra, fina Sverige, hur bra är det? Vi värnar om miljön och tänker grönt, skapar miljöbilar och är med i Earth hour, dessutom har vi ett Miljöparti. Men.. eh, hallå? K Ä R N K R A F T är inte bra !

Sverige har hela TIO stycken reaktorer som gör kärnkraft. Tänk om det skulle bli härdsmälta här då? Hur skulle det gå? Det vill jag inte ens tänka på. Men nu är jag så illa tvungen.

Wikipedia skriver: "Kärnkraften i Sverige har varit omdebatterad sedan Harrisburgolyckan 1979. Året därpå hölls en folkomröstningen om kärnkraften i Sverige där vinnande linjen blev att kärnkraften skulle "avvecklas i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd" och att "ingen ytterligare kärnkraftsutbyggnad skall förekomma."
Vad var Harrisburg för en olycka då? Det var en olycka som inte ens skedde i Sverige, men ändå. Det blev härdsmälta i kärnkraftverket Three Mile Island i Harrisburg, Pennsylvania. Men eftersom detta skedde 1979, varför har inte mer hänt än att man stängt Barsebäcks kärnkraftverk? OKEJ jag fattar att det är svårt att "bara" stänga ner ett kärnkraftverk, jag menar, vart f*n ska man göra av kärnkraften? Gräva ner den i skogen? Haha, nej. Förklaringar på hur man gör kan ni ju läsa på wikipedia eller liknande. Hursomhelst. Efter folkomröstningen 1980 sades det att Sveriges ALLA kärnkraftverk skulle vara avvecklade år 2010. Hmm.. Vad är det för år nu? 1999? Nej, just det, 2010. Vad hände då? Forsmark och Oskarshamns kärnkraft skulle ta hela 25 år att ta död på. Ja, det var ju verkligen bra, toppen.

Nu sägs det ändå att det är dags att ta bort skiten, men tydligen så finns det varken politiskt eller folkligt stöd för att ta bort den. Men vadfan vet vi vanliga svenskar om el egentligen. Hur mycket bryr vi oss, egentligen? Vi vill inte att jorden går under, men vi vill i vilket fall ha el till våra mega-tvs och datorer, tvättmaskinen och lamporna och allt annat elektriskt i hemmet så vi kan leva som vanligt, i våra vanliga, dagliga rutiner. Det vi faktiskt vet någonting om är härdsmältan i Tjernobyl.

Brandmännen var först på plats vid bränderna som utbröt, men efter det jobbet kördes brandbilarna aldrig tillbaka in i deras garage, och brandmännen kom aldrig tillbaka hem. Tänk er ni kvinnor och män som har partners eller nära och kära inom brandtjänsten. Tänk. När invånarna i Tjernobyl skulle evakueras fick de inte ta med sig någonting hemifrån, allting var "smittat". Ofödda barn drabbades också, i stort sett alla barn som föddes av kvinnor som deltog i katastrofen föddes missbildade. Inte bara med nån extra tå eller ett outvecklat ansikte, de såg förjävliga ut. Men det här är ju bara skit ni alla har hört förut, men vi Svenskar är som vi är, VI TÖRS INTE TÄNKA EFTER ORDENTLIGT! Händer det här i Sverige skulle det ju gå åt helvete för fan! Men även det vet vi alla redan. Men är inte folk rädda för det här? Är vi för naiva?

Tjernobyl är stängt. Nerlagt. Ghost Town, har blivit stadens nya namn. Det har även släppts spel om det, där djuren är muterade och liknar små äckliga monster. Skulle detta kunna hända i Sverige? Nja, det tror vi inte. Men chansen finns.

Barsebäck placerades där den är placerad för att det bodde inte en jävel i närheten, det var få, få människor som bodde inom en fem kilometers radie där. Varför måste man tänka så, när man bygger ett kärnkraftverk? Jo, IFALL. Bra tänkt, eh.
Dessutom låg det nära kusten, för att vattnet skulle kunna kyla en kondensator, när vattnet sedan värmts upp så släpps det ut i havet igen. Men vänta, släpps ut? Ja, ioförsig, vart ska det annars ta vägen? Men hur miljörätt är det då?
Man har fångat Gäddor som vägt upp till 21 Kg och abborrar på 2,5 Kg?! Ja, jo, gäddor har även fångats som vägt upp till 26,5 kg, men det är honor, och finns på vissa ställen. Vid den här kusten har det inte funnits en fisk som vägt så mycket, men efter kärnkraften vid kusten så blev det som det blev. Dessa fiskar bör heller inte fångas till mat.


Tjernobyl - kärnkraftverket efter härdsmältan


"Katterna sprang till skogs med tjocka svansar och spända pälsar, hundarna sprang efter evakueringsbussarna och skällde så det sved i hjärtat. Tre dagar senare sköt man alla djuren man kunde finna, deras pälsar gav ifrån sig knäppande ljud av radioaktivitet."


Ja, det gick ju åt helvete det där.
Fina, lugna Sverige, vi måste stoppa kärnkraften. Barsebäcks första reaktor stängdes på grund av brister i nödkylningsreaktorer som täpptes igen med lösriven mineralull.. Men tydligen gick det ju så jävla bra att man fick stänga reaktorn senare. 

Jag gillar Sverige och min stad - Jag vill inte behöva bli hämtad med någon buss och lämna allting jag äger. Jag vill inte fly från något som blir en Ghost Town, det vill inte ni heller. Vi är naiva, erkänn och acceptera att det är såhär, Vattenfall, ni som säger er värna om miljön, släpp kärnkraften.
 

Moskéer i Sverige

En del av dem är jättevackra, andra som vilken kyrka som helst. -Moskéerna. Jag är inte rasist eller nazist, jag är mer åt det hållet att jag tycker det är bra med ett mångkulturellt samhälle. Ni får tycka vad ni vill om mig efter detta inlägget, men det här är precis som ett och annat blogginlägg - ett inlägg grundat på enkla åsikter.

Jag läste i en kvinnas blogg om vad hon tyckte om Moskébyggandet i Sverige, hon själv är från Turkiet och anser att, ja, Sverige är ett mångkulturellt land och det är väl bra, men moskéerna kan man hålla i sitt eget land.
Tanken på moskéer i Sverige har aldrig knappt ens snuddat mig, men efter ett tag av tänkade så har jag börjat få åsikter om det.

Fina, vackra, lugna krigsfria Sverige. Vi släpper in människor som av olika anledningar måste fly från sitt hemland, ibland kanske de bara vill komma hit ändå. Fina, vackra, lugna krigsfria Sverige, ja, så går åsikterna om vårat land. Det är ju så, vi är ett ganska harmoniskt land, dock så har vi våra oroligheter i Malmö, stora demonstrationer i Stockholm och bilbränder här och småbomber där. Men det har alla... eller?
Sverige är ett kristet land, det vet vi. Dessutom är vi ett mångkulturellt land, men vi är fortfarande ett kristet land.
Här bor folk som tror på Gud, Allah, Buddha, profeter (o.s.v) och folk som inte tror alls, vi är alla många. Majoriteten av Sveriges befolkning är kristna, och det är ju bara så, vi är ett kristet land. (Skitsamma hur många gånger jag skrivit det nu.) 
Om jag och hela min kära släkt skulle flytta till Indien, och få med oss väldigt många fler svenskar, inte skulle väl vi tränga oss på i deras religion och bygga oss en egen, svensk kyrka? Kanske vill vi ha någonstans att gå och fira Gudstjänst, bröllop, begravningar, konfirmation och dop och allt vi nu gör i kyrkan, då skulle vi kunna be om tillåtelse att bygga oss en kyrka. En kyrka. Vi Svenskar skulle ju isåfall kanske antagligen vilja bo ihop med varandra, (vi är ganska blyga och återhållsamma.) Eller så skulle vi kunna anpassa oss till Indiens land och hålla ihop ändå, för att göra det enklare för oss alla. Får vi inte bygga en kyrka, nej då är det så! Indien vill inte att vi ska få ha en fristad där vi kan göra det vi i vanliga fall gör i våra egna kyrkor. Då hade vi varit tvugna att försöka acceptera det, vi hade ju ändå bara varit en minioritet i Indien och dess tro. Skulle inte vi då kunna försköa anpassa oss till situationen? Vi kanske har med oss en svensk präst, vi kanske kan få hjälp av någon i Indien som skulle kunna viga på våra bröllop, döpa våra barn och begrava våra kära. Kanske skulle Indien hjälpa oss? De lät inte oss bygga en kyrka, men de kanske kan hjälpa oss ändå.
Det hade bara varit för oss att acceptera, vare sig vi vill eller inte. Är vi sådana att vi inte kan acceptera det, får vi väl försöka ta oss någonannanstans.

SÅHÄR ÄR DET JU! Det finns säkert präster i Sverige som vill hjälpa muslimer, och eftersom det redan finns moskéer i Sverige så har de ju antagligen en Mullah, en muslimsk präst. Klart att det smärtar att man inte skulle kunna ha samma möjligheter i ett annat land som man har i sitt eget land att utöva sin religion.. Men nu har vi ju fler än en moské i Sverige, kanske låter det dumt att man bara skulle ha en, alla kan ju inte åka dit hela tiden, muslimer bor ju inte bara på en plats i Sverige. Men bara för att de kanske får ha moskéer överallt i Sverige, så stoppar vi dem inte från att utöva sin religion. Jag vet ju inte helt och hållet hur de utövar sin religion, så mycket har jag inte pluggat på det, tyvärr. Men jag vet att Islam och Kristen tro liknar varandra, delvis.
Klart att de firar högtider precis som vi, kanske måste de ha en moské, men vi behöver inte bygga moskéer i HELA Sverige! De har bönetider, det har inte vi. Dessa böndetider måste inte utföras i en moské, det kan ske hemma,på en ren plats på en speciell bönematta.

Jag vill att alla som kommer hit och lever i Sverige ska kunna utöva sin religion på ett eller annat sätt utan att behöva vara förtryckta av någon. Moskéer i större städer tror jag på, det är väl helt okej. Men moskéer som placeras och byggs överallt i Sverige känns inte okej, inte ens för mig.
Jag är inte på något sätt arg över det här, jag hatar inte, och hyser ingen som helst ilska mot muslimer och/eller invandrare överhuvudtaget.. Jag säger bara som kvinnan från Turkiet sa, "Har man tur att få komma till Sverige, så ska man anpassa sig och be om hjälp när man inte förstår eller misstycker."


VART FINNS MOSKÉERNA I SVERIGE?

  • Bellevuemoskén i Göteborg
  • Fittja moské i Botkyrka (etablerad år 2007)
  • Gävle moské i Gävle
  • Imam-Ali moskén i Järfälla
  • Malmö moské i Malmö (etablerad år 1984)
  • Skellefteå moské i Skellefteå
  • Skövde moské i Skövde
  • Stockholms moské på Södermalm (etablerad år 2000)
  • Trollhättans moské i Trollhättan (etablerad år 1985)
  • Uppsala moské i Uppsala (etablerad år 1995)
  • Umeå moské i Umeå (planeras att byggas)
  • Västerås moské i Västerås
  • Örebro moské i Örebro

  • - Moskén i Stockholm


    HUR MÅNGA MUSLIMER FINNS DET I SVERIGE?
    Från ca. 100 000 till 250 000 stycken. (2006)
    Islam är, efter kristendomen, den största religionen i världen.


    TACK FÖR MIG !


    Källor: www.islamguiden.com 
                http://sv.wikipedia.org/wiki/Islam_i_Sverige


    Välkommen till min nya blogg!


    RSS 2.0